Fort Buitensluis< Terug

Contactgegevens

Fort Buitensluis
Fortlaan 10
3281 KA NUMANSDORP
Tel 06 14449871

Groep

Attracties, Bezienswaardigheden, Campings, Jachthavens

Type

Camperstandplaats, Jachthaven, Monument, Rondvaart

Omschrijving

Fort met munitie- en buiskruitmagazijnen, piramidebunkers uit WO-I. Het fortterrein wordt gebruikt door het Ministerie van Defensie, Stichting Vafamil, zendamateurs en er zijn enkele camperplaatsen en een kleine jachthaven.Er zijn wandelroutes op het fortterrein, schuttersputten, introductiefilm over het fort en een doorlopende expositie. Tijdens de openstelling is het mogelijk om een rondvaart te maken over het Hollands Diep met een landingsvaartuig L9512.

Wandelroutes en rondleidingen
Veel mensen voelen de aantrekkingskracht van het fort. De geheimzinnigheid spreekt tot de verbeelding, mede omdat het fort tot op heden niet voor publiek toegankelijk was. Op het fortterrein zijn wandelroutes uitgezet langs de verschillende gebouwen. Bij de uitzichtpunten zijn zitbankjes geplaatst om even uit te rusten en van de mooie omgeving te genieten, zoals het schitterende uitzicht naar Willemstad en de Haringvlietbrug over het Hollandsch Diep. In het fort zijn consumpties te koop, zoals koffie, thee en frisdrank. In verband met de beperkte parkeergelegenheid nabij het fort adviseren wij u indien mogelijk op de fiets te komen.

Rondleiding / trouwreportage / schoolklassen
Onze gidsen staan voor u klaar om alles te vertellen over de historie van het fort. Op afspraak zijn groepen welkom tot maximaal 12 personen. Ook uw trouwreportage kan op deze aansprekende locatie plaatsvinden.

Camper/caravan faciliteiten en jachthaven
Voor gasten en passanten die met de camper of caravan komen dient het fort zelf als recreatieruimte. De sanitaire voorzieningen zitten in een gebouw dat net na de 2e WO is gebouwd.

Historie van het gebouw
Vanaf eind 18e eeuw is er aan het Hollandsch Diep bij de ingang van de “Haven vóór de Buitensluis” een verdedigingswerk. Aanvankelijk een aarden fort met kanonnen om de Fransen tegen te houden, in 1862 een “echt” stenen fort en vanaf 1874 onderdeel van de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak.
Gedurende de mobilisatie werd het fort in 1915 versterkt met gewapend beton en in staat van verdediging gebracht. Er werden bunkers bijgebouwd en aan het begin van de tweede wereldoorlog telde het fort 21 stukken geschut, volgens de verhalen uit 1887.
Tijdens WO II was het fort in gebruik door de Duitsers en na de bevrijding was Fort Buitensluis tot medio 1949 in gebruik als bewaringskamp.
In de loop van de jaren is het complex gebruikt als oefenterrein voor politie en defensie en in de tijd van de Koude Oorlog als opslag voor de BB (Bescherming Bevolking).
De laatste decennia is het fortterrein in gebruik als vakantiefaciliteit voor militairen.

Openingsdata en tijden

Tijdens het seizoen van 1 april tot 1 oktober is het fortterrein geopend voor het publiek op: Het fort is open op zaterdag 20 april en op tweede paasdag van 11 tot 17 uur. Vanaf zaterdag 27 april zal het fort dan elk weekend open zijn. In de zomermaanden juli en augustus is het fort open van woensdag t/m zondag. •Buiten deze openingstijden is het fortterrein gesloten!

Prijzen

Rondvaart kost € 6,- p.p., kaartjes verkrijgbaar bij het fort.

Overige informatie

Accommodatie
Soort gebouw
Fort/vestingwerk
Bouwjaar
1863
Capaciteit
Camperstandplaatsen
5
Faciliteiten (Camping)
campers toegestaan
Ja
Ligging
Aan rivier
Ja
TV, audio, video & Internet
Internetverbinding
WiFi
Zien, Doen & Beleven
Type monument
verdedigingswerk

Locatie op kaart

  • print