Nationaal Landschap Hoeksche Waard

Nationaal Landschap Hoeksche WaardAkkers strekken zo ver je kunt kijken. Dijken worden gesierd door rijen bomen. Tussen de akkers slingeren kreken, omgeven door riet en bruisend van leven. Her en der staan historische boerderijen en bijzondere molens. Wat een verademing... de rust, de ruimte en de schoonheid van het authentieke boerenland. Je vindt het in het Nationaal Landschap Hoeksche Waard. Maar het Nationaal Landschap heeft meer dan één gezicht. Het is dé trekpleister voor winkelaars, lekkerbekken, fietsers, wandelaars, watersporters en liefhebbers van alles wat de natuur te bieden heeft. Kom ook eens kijken. Je zult verrast zijn!

CULTUURHISTORIE
De Hoeksche Waard is een Nationaal Landschap. Dat is heel bijzonder. Nederland telt in totaal twintig Nationale Landschappen. Ze zijn allemaal bijzonder om hun combinatie van natuur en cultuurhistorische elementen. Het landschap in de Hoeksche Waard, met zijn openheid, beboomde dijken en historische panden, wordt gekoesterd. Nieuwe ontwikkelingen moeten passen in het Nationaal Landschap, zodat de speciaal benoemde kernwaarden behouden blijven. Tegelijkertijd wordt het Nationaal Landschap beleefbaar gemaakt. Wandelroutes, fiets- en kanoroutes, musea, natuurbezoekerscentra, theetuinen, bed and breakfasts en nog veel meer voorzieningen maken dat ook jij in de Hoeksche Waard verslingerd kunt raken aan het Nationaal Landschap.

BELEVEN
In de Hoeksche Waard kun je de natuur van dichtbij beleven. Je kunt de hele dag struinen door het getijdengebied van het eiland Tiengemeten. Of je begeeft je tussen juli en december in de Korendijkse Slikken, met hoog opgaande bloemen en laag boven de grond jagende roofvogels. Dat kan op eigen gelegenheid. Maar een deelname aan één van de vele excursies van Natuurmonumenten behoort ook tot de mogelijkheden. Wie graag wat meer te weten komt over de natuur en de ontwikkeling van het landschap in de Hoeksche Waard, kan zijn hart ophalen bij bezoekerscentrum Klein Profijt in Oud-Beijerland. Hier vind je informatie over het gebied, de flora en de fauna. Bovendien vinden er ook vanuit deze centra met grote regelmaat educatieve wandeltochten en excursies plaats, met of zonder gidsen van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).

NATUURONTWIKKELING
Bij natuur denk je waarschijnlijk aan gebieden die door de mens met rust gelaten worden. Gebieden die alleen onderhevig zijn aan de spelingen van de natuur. In de Hoeksche Waard tref je echter een mengeling aan van oude en nieuwe natuur. De oude natuur is ontstaan na de inpoldering, de nieuwe natuur is kakelvers.Het Vlietproject heeft door de hele Hoeksche Waard gezorgd voor het herstel van eeuwenoude kreken en de aanleg van natuurvriendelijke oevers. Het eiland Tiengemeten en de oeverlanden bij Strijensas zijn inmiddels getransformeerd van landbouwgebied tot natuurgebied.

De Deltapontjes brengen je van de Hoeksche Waard naar de omliggende regio’s en bieden je een spannende overtocht!

Nationaal Landschap Hoeksche Waard

  • print