Deelfietssysteem Nextbike

donderdag 14 dec 2017

Het internationaal succesvolle deelfietssysteem Nextbike start een proef in Dordrecht. Iedereen die een ritje wil maken op de fiets kan gemakkelijk en voordelig een fiets ophalen bij 1 van de Arriva Nextbike-locaties in Dordrecht.
 
Het Nextbike fietsdeelsysteem stelt fietsen ter beschikking voor korte ritten, via een netwerk van stations. Arriva en Waterbus starten de proef als aanvulling op het openbaar vervoer. De provincie Zuid-Holland financiert de proef grotendeels. Ook de gemeente Dordrecht ondersteunt de pilot, die loopt tot december 2018.

De proef begint met 75 deelfietsen op verschillende locaties in Dordrecht: P+R Energiehuis, P+R Weeskinderendijk, Station Dordrecht CS, Halte Merwedekade Waterbus en Eindhalte Grevelingenweg lijn 4 (bij het Biesboschcentrum). Aanvullend zijn er virtuele fietsdeelpunten in het centrum van Dordrecht (fietsenstalling Raamstraat en bij de Movies, Nieuwstraat 62) en bij de fietsenstalling van het Biesboschcentrum (Baanhoekweg 53). 

De deelfietsen kunnen bij 1 van de 8 Arriva Nextbike locaties naar keuze gehuurd en teruggebracht worden. Daarmee verschilt het systeem van de OV-fiets, die in Dordrecht ook beschikbaar is. De deelfietsen zijn voor iedereen toegankelijk en functioneren als aanvulling op en versterking van het bestaande openbaar vervoer in Dordrecht.

Werkwijze en tarieven
Het huren van een deelfiets is eenvoudig en laagdrempelig en kan onder andere via een mobiele applicatie. Deze app is voor iedereen gratis te downloaden. Via een abonnement betaalt de reiziger een vaste prijs per jaar en kunnen zij tot 30 minuten per rit gratis gebruik maken van een fiets. Bij langer gebruik geldt een oplopend tarief per 30 minuten. Ook is het mogelijk om zonder abonnement gebruik te maken van het Arriva Nextbike fietsdeelsysteem.

Nextbike
Nextbike is met 120 fietsdeelsystemen in 24 landen wereldwijd een toonaangevende exploitant van fietsdeelsystemen. Aangezien het fietsdeelsysteem in Nederland een relatief nieuw concept is, werken Arriva en Waterbus samen met een ervaren partij als Nextbike. Arriva Nextbike is eerder vorig jaar van start gegaan in Maastricht. De ervaringen daar zijn positief.

Meer informatie >

Bron: Provincie Zuid-Holland

  • print

VVV Idee

Kanoroute Oeverlanden

Geniet vanuit je kano van het zoetwatergetijdegebied de Oeverlanden in het zuidoosten van de Hoeksche Waard.

Lees meer

Museum Hoeksche Waard

Het statige Hof van Assendelft en herenboerderij Oost-Leeuwenstein vormen samen een sfeervol historisch complex.

Lees meer

Content VVV Idee