Egmontjaar 2018 Oud-Beijerland

Lamoraal van Egmont // lamoraal_van_egmont.jpg (121 K)In 2018 is het 450 jaar geleden dat de stichter van Oud-Beijerland, graaf Lamoraal van Egmont samen met de graaf van Horn op de Markt in Brussel door Alva zijn onthoofd. Dit feit wordt op een aantal plaatsen waar de beide graven iets mee te maken hebben gehad herdacht.

24 mei 2018,  15.00 uur zal in de burgerzaal van het gemeentehuis van Oud-Beijerand het 1e exemplaar van het boek  “Het huis van  Egmont en de Beijerlanden 1491- 1619” geschreven door Jan Paul van der Spek. Uitgegeven door de Historische  Vereniging Oud-Beijerland, overhandigd worden aan de ambachtsheer van Oud-Beijerland, F.A. baron van Tuyll van Serooskerken, tevens beschermheer van de Historische Vereniging. Deze bijeenkomst is uitsluitend voor genodigden.
Daarna zal het boek in de verkoop komen voor € 10,-- bij boekhandel Duifhuizen, Boomgaardstraat 1/hoek Oost Voorstraat.

31 mei 2018, 15.00 uur zal wethouder Harry van Waveren een expositie openen over de stichter van Oud-Beijerland, graaf Lamoraal van Egmont.
Met als titel: "Egmont, trouw beloofd toch onthoofd”. De expositie is een samenwerking tussen stichting museum “Oude Raadhuis” en de Historische Vereniging Oud-Beijerland en de kunstenaars in de Hoeksche Waard. De expositie zal gehouden in het Oude Raadhuis, Waterstal 1.

2 juni 2018, Belevenisroute “In de voetsporen van Lamoraal van Egmont”
Onder het genot van een kopje koffie/thee wordt u in het Oude Raadhuis ontvangen door niemand minder dan Lamoraal van Egmont. Na een korte toespraak vertrekt u samen met uw gids in de “voetsporen van Lamoraal”. Tijdens deze belevingsroute, welke ongeveer 2 uur zal duren, zult u Sabina van Egmont ontmoeten en ondergedompeld worden in de sferen van 1568. De middag zal op een verrassend moderne manier eindigen!
Er wordt om het half uur met een excursie gestart. De 1e groep vertrekt om 13.30 uur, de laatste om 15.30 uur. Aanmelden is verplicht en kan via VVV Oud-Beijerland, telefoon 0186-616000 of info@vvvoud-beijerland.nl.
De kosten voor deze beleving bedragen € 5,00 per persoon, kinderen t/m 12 jaar lopen gratis mee.

5 juni 2018, 20.00 uur gaat de burgemeester van Oud-Beijerland een krans leggen bij de plaquette van Lamoraal van Egmont en Sabina van Beijeren hoek Koninginneweg/Beneden Oostdijk. Muziekvereniging “De Bazuin” zal dit muzikaal omlijsten.
Op dit zelfde moment zal dit ook plaatsvinden in Egmond aan de Hoef, Zottegem (België) en Weert de overige gemeenten die iets te maken hebben met de graven Egmont en Horn.

De NTR maakt een documentaire onder titel: “80 jaar oorlog”. Op 28 september 2018 is in de uitzending te zien dat de schedel van Lamoraal van Egmont in de Universiteit van Leuven 3-D wordt ingescand.

12 oktober- 20 januari 2019 is onder dezelfde titel: “80 jaar oorlog” in het Rijksmuseum in Amsterdam een expositie waarin ook aandacht is voor Lamoraal van Egmont en Philip de Montmorency, de graaf van Horn.

Inlichtingen: VVV Oud-Beijerland, tel 0186-616000, www.beleefobl.nl

Bron: Historische Vereniging Oud-Beijerland.