Er op uit in de Hoeksche Waard

De Hoeksche Waard laat zich op veel verschillende manieren ontdekken. Het fietsroutenetwerk voert je langs mooie natuurgebieden, door gezellige historische dijkdorpjes en over prachtige beboomde dijken. Wandelaars kunnen genieten van de natuur langs de kreken en in de vele recreatiegebieden zoals natuureiland Tiengemeten.

UITBLAZEN?
's Gravendeel - stequi // sgravendeel 1-vvvzhz.jpg (262 K)Even uitblazen van al dat getrap? Dat kan bij een van de ‘Steqi’s’ in de Hoeksche Waard. U vindt ze onder andere op de belangrijkste invalswegen van het gebied. Op het informatiepaneel staat een overzichtskaart van het fietsroutenetwerk en recreatieve informatie over de directe omgeving. Om het u gemakkelijk te maken zijn bij de VVV in Oud-Beijerland diverse routes verkrijgbaar rondom een thema. De kaart met het fietsroutenetwerk en overige recreatieve informatie is o.a. bij VVV verkrijgbaar.

WANDELROUTES
De Hoeksche Waard beschikt over een uitgebreid netwerk aan wandelroutes. De routes variëren tussen de 6 en 18 kilometer en kunnen aan elkaar gekoppeld worden. De echte wandelliefhebber kan een meerdaagse wandeltocht maken door de Oeverlooproute (75 km) te volgen. Wandelaars hebben een ruime keuze aan routes. Van avontuurlijke routes waarbij laarzen aan te raden zijn tot rolstoelvriendelijke routes. Langs grienden en kreken, door polders en over dijkjes. Voor ieder wat wils. Meer informatie over de wandelmogelijkheden in de Hoeksche Waard is verkrijgbaar bij de VVV in Oud-Beijerland.

BUITENKANSJE VOORNATUURLIEFHEBBERS
De Hoeksche Waard biedt bijzondere wandelervaringen! Door het grootschalige Vlietproject zijn in deze streek de eeuwenoude kreken in ere hersteld en daarmee is het landschap steeds boeiender geworden. Langs deze kreken zijn legio wandelpaden aangelegd om wandelaars en vogelaars de kans te geven hun hart op te halen.

TOERISTISCHE OVERSTAP PUNTEN
Een TOP staat voor Toeristisch Overstap Punt. Een ‘knooppunt’ waar diverse bewegwijzerde en onbewegwijzerde fiets- en wandelroutes samen komen. Een TOP is goed bereikbaar per auto en beschikt over voldoende parkeergelegenheid. Vanuit deze speciaal ingerichte locatie kun je fietsen of wandelen via diverse bewegwijzerde routes. Bij de Toeristische Overstappunten zijn informatiepanelen aanwezig met een kaart van de omgeving en informatie over bezienswaardigheden in de buurt van de routes. Zo ontdek je gemakkelijk de mooiste plekken van de regio. Vanaf iedere TOP vertrekken ten minste twee (bewegwijzerde) routes. Locaties van de TOP’s in de Hoeksche Waard: Dorpshaven Numansdorp, Oeverlanden Strijensas, De Oude Tol en Klein Profijt in Oud-Beijerland. Zie ook www.toproutenetwerk.nl

KUNSTPICKNICKPLAATSEN
Bij een picknickplaats kan de gemiddelde Nederlander zich alles voorstellen, maar een “kunstpicknickplaats” is nog een betrekkelijk nieuw fenomeen. Ze liggen altijd langs een fiets- of wandelpad. De ontwerpen, steeds van een andere kunstenaar, zijn uniek en nodigen uit voor een picknick met schitterend uitzicht. Wie een route langs één van de picknickplaatsen fietst, doet er dus goed aan om een uitgebreide lunch mee te nemen. Op www.eropuitindehoekschewaard.nl/kunstpicknickplaatsen zijn deze picknickplaatsen te vinden.

FIETSROUTENETWERK
fietsroutenetwerk // fietsen_bij_oud-alblas_2.jpg (324 K)De Hoeksche Waard ontdekken? Stap dan op de fiets en volg de knooppunt-nummers van het fietsroutenetwerk! Daarvoor noteert u startplaats en de knooppunten van de rondrit die u wilt volgen. De afstand tussen de knooppunten staat met rode cijfers op de kaart vermeld. Anders dan bij veel bestaande routes kunt u dit fietsroutenetwerk in twee richtingen fietsen. Duidelijke groen-witte borden met daarop de nummers van de knooppunten begeleiden u in beide richtingen. In de bebouwde kom zijn de borden op ooghoogte op palen gemonteerd. In het buitengebied zijn de borden iets lager, meestal op bermplanken, te vinden. Met dit bewegwijzeringsysteem kunt u eenvoudig zelf uw route en de lengte daarvan bepalen, of onderweg aanpassen. Kijk op www.route.nl om uw route te plannen.

TIP
Natuurlijk kunt u bij VVV Hoeksche Waard terecht voor verschillende kaartenplattegronden en routes. Neem eens een kijkje in de VVV winkel of bestel eenvoudig via de VVV webshop.
Of download op www.eropuitindehoekschewaard.nl diverse gratis kaarten en brochures.

Bordje weg?
Merk je tijdens het fietsen dat er een bordje op je route ontbreekt? Geef het door via www.bordjeweg.nl

PEDDELEN DOOR KREKEN
Ook kanoliefhebbers komen aan hun trekken in de Hoeksche Waard. Er zijn vier verschillende routes die zowel voor de beginnende als de meer gevorderde beoefenaar geschikt zijn. Wie zelf geen kano heeft kan deze huren bij diverse kanoverhuuradressen (zie kanoverhuur). Een folder met de routes is verkrijgbaar bij VVV Oud-Beijerland.

VVV NL App-klein // vvv-app.jpg (26 K)VVV NL App
De leukste tips en ideeën in je broekzak. Van Amsterdam tot Oud-Beijerland, waar je je ook bevindt, met de gratis VVV NL App heb je altijd de leukste tips op zak. De VVV NL App bepaalt aan de hand van het GPS-signaal waar je bent. Je ziet meteen hoe ver je van die ene tentoonstelling of dat ene leuke restaurantje verwijderd bent en wat er allemaal voor leuks in de buurt te beleven is. Download de VVV NL App in je App store.

Beleefroutes App
Met de Beleefroutes App heb je eigenlijk een persoonlijke gids bij je. Die vertelt wat er onderweg te beleven is en wijst je op de mooist plekjes. Door heel Nederland zijn er routes opgenomen en in deze regio is er bijvoorbeeld een Cultuurroute Oud-Beijerland. De route is ook als papieren plattegrond verkrijgbaar bij het VVV-kantoor (Waterstal 3). Meer informatie vind je op www.beleefroutes.nl

izi.TRAVEL App
Deze app biedt GPS gestuurde buiten- en binnentours aan, zoals de Twizy Tour in de Hoeksche Waard en de Historische wandeling in Oud-Beijerland. Bekijk de routes via www.izi.travel.nl of download de app.

OPLAADPALEN

Wil je je elektrische fiets opladen? Dan kan bij de volgende adressen:

Oud-Beijerland
Bierkade, kop van de haven
Bike Totaal George, Julianastraat 58
Oude Tol, parkeerplaats Grand Café,Hendri Dunantstraat 16
Comstrijen
Restaurant De Koningshoeve, Botweg 1a/b
• Klaaswaal
Flohilplein, Numansdorp
Bike Totaal van der Koog, Hoekstraat 6, Numansdorp
• Binnenmaas
Museum Hoeksche Waard, Dorpsstraat 13, Heinenoord
Hotel/restaurant de Hoogt, Raadhuisstraat 3
Recreatieoord Binnenmaas, Vrouwe Huisjesweg, Mijnsheerenland
• Strijen
Haven Strijen, Molenstraat tegenover nr. 9
Haven Strijensas, parkeerplaats Buitendijk 2
• Korendijk
Haven Nieuw-Beijerland
Spuidijk 7 Nieuwendijk, bij de pont naar Tiengemeten
Peter Fortuin Rijwielen, Gr. Sabinastraat 38, Zuid-Beijerland

  • print
Content VVV Idee